door Manou Doutrepont

Oorlog, banditisme, moorden en liefde zijn de geliefkoosde thema's van de filmindustrie. Een zeldzame keer is de staking een centraal thema, hoewel stakingen alle ingrediënten hebben voor een goede plot. Met wat zoekwerk kon ik zes langspeelfilms opsnorren.


Statsjka (Rusland, 1925)
Deze stille film, gemaakt in opdracht van de regering, is het eerste werk van Eisenstein die later de Kruisschip Potemkin regisseerde. De staking speelt zich af in de tsarentijd. Bij aanvang wordt het oproer onder de arbeiders van een fabriek geschetst. Zij willen hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. Volgt het verhaal van krachtmetingen met spionage, gedrevenheid van de leiders, honger onder de stakers, verdeeldheid en inschakeling van het leger.Een filmmonument te zien op YouTube.

Hoffa (USA, 1992)
Dit is het verhaal van Hoffa, de beruchte vakbondsleider van de truckers in de Verenigde Staten. Een film met sterke beelden over de stakingen en gevechten met politie en werkwilligen. De scenes zouden niet helemaal waarheidsgetrouw zijn maar ze zijn wel pakkend.  

Germinal (Frans-Belgisch-Italiaanse productie, 1993)
Film van Claude Berri gebaseerd op de gelijknamige roman van Émile Zola uit 1885. Het verhaal speelt zich af in een mijn in Noord-Frankrijk in de tweede helft van de negentiende eeuw en benadrukt de sociale misstanden. De titel verwijst naar de zevende maand van de Franse republikeinse kalender, de kiemmaand, omdat "mislukte stakingen kiemen zijn die groeien in de richting van emancipatie".

Made in Dagenham (UK, 2010)
Vrouwen pikken het niet meer dat ze gediscrimineerd worden in de Ford-fabriek van Dagenham. In 1968 staken ze voor gelijk loon voor gelijk werk (twee jaar later dan de vrouwen van de FN-fabriek te Herstal).

Groenten uit Balen (België, 2011)
Germaine is 18 jaar in 1971. Ze woont in een arbeiderswijk in de Kempen en droomt van een beter leven. Dan breekt een wilde staking uit op de fabriek van haar vader die 9 weken zal duren en het leven van alle betrokkenen drastisch zal veranderen.

Pride (UK, 2014)
De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1984 haalt een groep lesbische en homo-activisten om gezinnen te helpen die getroffen zijn door de Britse mijnwerkersstaking. Dat is het begin van wat de Lesbians and Gays Support the Miners-campaign zou worden.

"C'est grâce à nous que vous ne devez pas travailler."
Travailleurs d'une grande entreprise à leurs délégués syndicaux dispensés de travailler