Hoe effectief algemene stakingen zijn? Van linkse zijde haalt men wel voorbeelden aan van succesvolle stakingen.[i] Sinds enkele jaren benadrukken werkgeversorganisaties dat stakingen de regering niet aanzetten om hervormingen in te trekken.[ii]

Lees meer...

Le statut protecteur de délégué syndical rend-il « intouchable » et autorise-il, sous couvert d’action syndicale, tous les comportements ? Réponse négative de la Cour de cassation française. Les comportements agressifs et le harcèlement contre des dirigeants d'entreprise peuvent justifier une condamnation pénale. 

Lees meer...

Bij de aanvang van een staking staan twee dingen vast: werknemers verliezen zeker hun loon terwijl ze niet zeker zijn dat ze de strijd zullen winnen. Economisch bekeken is de staking een investering met risicos. De rationele staker zal zijn verlies aan inkomen door de staking vergelijken met de premie die hij hoopt te halen uit het conflict.

Lees meer...

door Manou Doutrepont

Oorlog, banditisme, moorden en liefde zijn de geliefkoosde thema's van de filmindustrie. Een zeldzame keer is de staking een centraal thema, hoewel stakingen alle ingrediënten hebben voor een goede plot. Met wat zoekwerk kon ik zes langspeelfilms opsnorren.

Lees meer...

De ene staking is de andere niet. Zeggen dat elke staking anders is klinkt overdreven, maar er zijn wel vele soorten. De woordenschat van de stakingen in kaart brengen is een kleurrijke oefening.

Lees meer...

la démocratie parlementaire ne fonctionne réellement correctement qu'en adéquation avec la démocratie sociale. L'une n'exclue pas l'autre, elles s’enrichissent mutuellement. A nous d'être les arbitres pertinents.
André Perret,