De leeftijdsscan van Alimento, de groep van sectorale diensten voor de voedingsindustrie, is eenvoudig en gratis en toegankelijk voor ondernemingen van alle sectoren. De tool geeft een zicht op de leeftijdsstructuur van je onderneming per functie en per departement. Je krijgt een beeld van de situatie binnen drie of vijf jaar. Bovendien helpt deze tool je cao nummer 104 toe te passen.

Omgaan met een veelheid aan nationaliteiten en culturele achtergronden van werknemers. Diversiteit positief uitdragen en zien als oplossing, niet als probleem.Twee leerrijke voorbeelden: Tower Automotive in de Gentse haven en De Lijn. Een reportage van MO.

L’expression de la religion en entreprise est un des sujets qui préoccupe de plus en plus de DRH. En France, une entreprise sur deux est concernée par le sujet de façon récurrente.

De fait on assiste à un paradoxe. La religion a de moins en moins de place en entreprise (l’entreprise laïque), tandis qu’en parallèle les salariés pratiquant s’affirment de plus en plus.

Lees meer...

 

De kwaliteit van de collectieve arbeidsverhoudingen in ondernemingen is zeer wisselvallend. Terwijl de juridische en sociale context dezelfde is voor alle bedrijven stellen we vast dat in de ene onderneming de relaties conflictueel zijn en in de andere constructief. Ook de economische situatie lijkt geen determinerende factor te zijn. Kan het onder meer liggen aan het management? (door Pol Bracke).

Lees meer...

La responsabilité sociale (RSE) et dialogue social vont de pair. L'administration française a publié un « mode d’emploi », visant à procurer des informations, des outils pratiques et des orientations méthodologiques et permettant de faire de la responsabilité sociétale des entreprises un enjeu du dialogue social.

L'attitude des syndicats vis-à-vis de RSE est résumé dans un article de ETUI.

 

Werp een gouden brug voor je vijand om hem te helpen vluchten.
Sun Tzu