Wat we vanzelfsprekend vinden in ons land is dat niet in andere. Zo bijvoorbeeld de algemeen verbindend verklaring (AVV) van sectorale akkoorden.

 

Een overzicht van de AVV in de Europese landen is leerrijk. Het landschap is zeer divers. In sommige landen  zoals Nederland, België, Frankrijk komt die veel voor. In andere landen kent men deze instelling niet, zoals Zweden, Italië en UK. Duitsland is een land waar de AVV zeer zeldzaam voorkomt maar daar is een informeel commitment om sectorale cao's toe te passen. In Zwitserland is de AVV beperkt tot de sectoren met een hoog aantal KMO's. Kortom het is moeilijk een lijn te trekken.

In Nederland leeft het idee alleen nog CAO’s algemeen verbindend (AVV) te verklaren die maatwerk mogelijk maken. Dat schrijven Henk Strating en Wilco Brinkman, partners HS Arbeidsvoorwaarden.

Bij ons stelt Voka voor de AVV te laten afhangen van deen duidelijke opting-out clausule in de CAO.

 

 

Ik vraag me soms af of de Groep van Tien niet verder zou staan als die bestond uit opa's en oma's. Volgens mij zouden die veel drastischer maatregelen durven te maken om onze arbeidsmarkt te hervormen. En zo de toekomst van onze kleinkinderen te verbeteren
Fons Leroy. De Tijd 5 maart 2015.